Příspěvek
Tak jsem se pánové úspěšně vrátil. Cesta probíhala klidně, proti nařízení vedoucího jsem si i vklidu natankoval u Meziříčí plnou nádrž a valil jsem. Za hodinu a půl na hranicích CZ/SK (Břeclav-Kůty) a první zastávka, kde jsem na ShellCard koupil slovenskou trafic(6,92E) a Maďarskou trafic(16E), pak jsem to pálil přes Slovensko směr Györ, za hodinu na hranicích SK/H (Rajka) a přes Maďarsko směr Györ, Budapešť, Szeged, před Budapeští jsem si zastavil na 45min. na 39km M1 (OMV- pumpa, záchody a wi-fi) a pak jsem pokračoval. V Szegedu jsem sjel na Arad(RO) a po cca. 10km brutálně roztřískané a místy vyfrézované silnici jsem dojel cca. v 8 ráno na hranice H/RO, tady mě čekalo zdržení v podobě kolony před celnicí. Tu jsem si vystál cca. 30 min a po průjezdu přes váhy jsem byl na Maďarské straně hranic. Tady jsem si udělal pauzu od 9:00 až do 04:00 druhého dne.
Ve 4:00 jsem tedy vyjel přes hranice. Celník Maďar chtěl kontrolovat náklad, chtěl i pas a prohledávat mi věci, ale upozornil jsem ho, že nemá rukavice, tak ať mi na věci nehrabe(anglicky) tak mávl rukou, že asi nerozumí. To jsem se nasral takže jsem vzal do ruky telefon a začal jsem si jeho počínání nahrávat, načež mi sdělil dvě slova:" Schengen, oukej!" a jel jsem. Další vážení hned na Rumunské straně a nákup mýta pro Rumunsko za 22E. Celníkovi jsem dal 25E a marně jsem čekal na vrácení, načež mi podal papír s fakturou, a řekl že ty tři eura má na kafe a zabouchl okýnko. Naštěstí na mě mluvil československy a byl hodnej, takže jsem mu to nechal. Hned jsem se zařadil do kolony a už se ke mě šinul umývač..neodbytnej, ale jedno zamračení a rázné naznačení ať vypadne a odešel. DAlší s poličkou si mě ani nevšiml když viděl že jí mám. No a jelo se. Udělal jsem chybku a to když jsem za Aradem najel na dálnici A1 a sjel jsem na Temešvár, protože navigace s aktualizací q3 2012 nevěděla že je A1 kompletní a předemnou jedoucí 4 kamiony tam sjížděli taky. Takže jsem projel okolo Temešváru a pokračoval jsem po silnici č.6 až do Craiovy. Po cestě jsem u kolene Dunaje za městem Orsova udělal 45min. s krásným výhledem na řeku. Zbavil jsem se starého chleba zatímco jsem se potřeboval vymočit na kolo, odlákával jsem jím od sebe dva rafany co vylezli ze křoví jen jsem zastavil:)A pak jsem to dorazil až do Craiovy. ve 12:00 jsem byl na místě. Složil jsem, pak čekal na naložení a v 16:00 jsem se vydal zpátky domů.
Protáhl jsem výkon na 15hod a jízdu na 10 a kolem 20:00 jsem parkoval za serpentýnama u vesnice Plugova. Odlehlé parkoviště na křižovatce ve mě budilo hrůzu ale dál jsem nedojel. Jen jsem zastavil a došel si pro vařič, všiml jsem si, že tam není žádnej pes. A pak mě při nastupování do auta někdo poklepal na rameno a já se málem..ehm..byla to starší babča, cca. 50 let a ptá se mě:"Nejste náhodou podle značky z Jihlavy?" Paní Pražáková původem od Berouna z komunity čechů žijících v Rumunsku od roku '41. Pokecali jsme, ubezpečila mě, že mi tam při parkování nic nehrozí a já šel spokojeně spát. Ráno v 6 jsem vystartoval dál. Opět stejnou trasou, avšak tentokráte kolem Temešváru už po A1 až na hranice RO/H, kde opět čekala hodinová kolona v plné palbě, včetně nechtěného umytí špinavou vodou, úplatku 5E na kafe pro celníka a vymatlanýho celníka Maďara kterej neuměl ani anglicky ani německy, takže nevím co chtěl ale pak mávl rukou a říká "čechia" tak jsem pokračoval. Dojel jsem v 18:00 až na Rajku, kde jsem si udělal opět spánek, koupil jsem mýto a v 11:00 následujícího dne jsem skládal ve Žďáru n. Sázavou:) Až si vzpomenu a vezmu si papíry z auta, tak ještě udělám takový nástin a statistiku cesty, dobu jízdy, ceny apod..